Alla bidrag går oavkortat till att rädda flygeln
NYHET
KÖP EN BYST, VINTAPP ELLER RITNING – HELA BELOPPET GÅR TILL ATT BEVARA BETJÄNTFLYGELN!
Bli medlem!
Genom att bli stödmedlem 100 kr/år, bidrar du till bevarandet av betjäntflygeln på Lindholmen.
Fyll i formuläret längst ned på sidan.
Du kan bidra på många olika sätt:
Vårt bankgiro är 5517‐7034, Sparbanken Lidköping
Swish: 123 117 33 19
Stödmedlem - 100 kr/år
Betala genom SWISH: 123 117 33 19 eller
Bankgiro: 5517‐7034, Sparbanken Lidköping
Företagsmedlem - 10.000 kr/år
ALLA MEDLEMSAVGIFTER GÅR OAVKORTAT TILL INSAMLINGEN FÖR BETJÄNTFLYGELNS BEVARANDE.
Bidrag 100 000kr
Kejsarbyst
Kejsarbysten är en kopia av en byst som en gång stod på Lindholmens slott och föreställer troligen Tiberius, romersk kejsare och samtida med Jesus.
Carl von Linne’ besökte Lindholmens slott 1746 och nämner i sin ”Västgötaresa” de gamla Imperatorum Romanorum Buster som stod i nicher i förstugan på slottet. Denna byst är en kopia av en av dessa kejsarbyster, som idag står på det närbelägna Stola Herrgård. Höjd ca 50 cm.
Bysten är en av tio originalkopior som tillverkades år 2020, av Guadji i Stockholm, för att stödja bevarandet av Lindholmens betjäntflygel.
Bidrag 40 000kr
Vintapp
En vintapp eller ölhane är en avgjutning av en ca 600 år gammal tapp som fanns på Lindholmens slott. Den kommer förmodligen från södra Europa och är gjuten i brons. Ölhanen/vintappen användes för att slå hål på tunnor och tappa ur öl/vin med. Förmodligen användes den bland annat på Christina Gyllenstiernas bröllop när hon gifte sig med Johan Turesson Tre Rosor, kusin till Gustav Vasa – som också närvarade vid bröllopet på Lindholmens slott 1527. Den tillvaratogs vid den arkeologiska utgrävningen 1930 och finns bevarad i Västergötlands museums samlingar i Skara. Den limiterade upplagan är gjuten i brons av Martin Hansson, Husaby/Kinnekulle.
Kanske gör »vintuppen« tjänst när kungen och hans följe gästar Lindholmen den 11 augusti 1523 då riksrådet Johan Turesson, Herr Tures äldste son, säger ja till Kristina Nilsdotter Gyllenstierna, änka efter riksföreståndaren Sten Sture d.y., i Strö kyrka? Efter den andliga akten rider brudparet och bröllopsgästerna med Gustav Vasa i spetsen tillbaka till Lindholmen och sätter sig till bords i gästabudssalen för en fest som kommer att vara »en hel brudvecka. Bland annat en vintapp i brons, vackert formad som en »vintupp«. Fyndet av en medeltida »korkskruv« är ett bland många fynd som så småningom hamnar i ett magasin tillsammans med mynt och andra »lösfynd av metall.
Bidrag 10 000kr
Slottsritning
Ritning av Lindholmens slott utförd av bygg- och murmästare Andreas Molin strax före branden 1792. Eventuellt kan det vara arkitekten Jean De la Vallée eller någon honom närstående arkitekt som åt Bengt Oxenstierna uppgjort ritning för slottet.
Slottsritningen är 43 x 44 cm, tryckt i sk gigléetryck på Canson Edition Etching 310g papper i limiterad upplaga av Ulf Stålhane. Äkthetsintyg medföljer.
Beställ via christina.nilsondag@outlook.com, 070 738 83 06