Betjäntflygeln flyttar in till Läckö!

Under sommaren 2023 visar Läckö en liten fotoutställning om räddningsarbetet av Betjäntflygeln på Lindholmen.

Utställningen är öppen från 10 juni – 13 augusti kl 10 – 18 dagligen. Därefter; 14 augusti – 3 september, kl 10 – 17 dagligen.
Utställningen hittar du innanför slottsbutiken som ligger till höger på stora borggården.

Ingen entréavgift.

Här visas bilder från Lindholmen, där de mäktiga riksråden Ture Jönsson Tre Rosor,  Bengt Oxenstierna och många andra betydelsefulla svenska personer bodde. Hit kom Carl von Linné, världsberömd botaniker, midsommarafton 1745 för att besöka tre ställen på Kållandsö; Läckö Slott, Stola Herrgård och Lindholmens slott. Då var slottet övergivet, men det som fascinerade Linné mest var det fantastiska badhuset. Kanske Sveriges första SPA?
I utställningen finns en bild av hur en Ai tror att det kan ha sett ut. Bilden är producerad av Ai-konstnären Karin Hamberg Sten.

Men idag är det Betjäntflygeln som står som vittne för den storslagna  barockanläggning som Lindholmens slott en gång var.

Utställningen är också ett rop på hjälp – Föreningen för bevarandet av Lindholmens betjäntflygel behöver hjälp med finansieringen. Kanske har några av besökarna tips på var föreningen kan söka medel, kanske vill ni bli medlemmar i föreningen (100 kr/år) eller vill köpa någon av sponsorprodukterna  i utställningen (gipsbyst, vintapp eller den intressanta boken om flygeln).

Alla hälsas välkomna att besöka utställningen innanför slottsbutiken, där vi även berättar och visar hur långt vi kommit hittills.

Föreningen för bevarandet av Lindholmens Betjäntflygel vill här framföra ett stort tack till Läcköstiftelsen för möjligheten att berätta om Lindholmens Betjäntflygel och föreningens arbete med att bevara den.

Vi ses på Läckö i sommar!

Badhuset vid Lindholmen

I utställningen finns en bild av hur en Ai tror att det kan ha sett ut. Bilden är producerad av Ai-konstnären Karin Hamberg Sten.