Betjäntflygeln flyttar in till Läckö

Under sommaren 2023 visade Läckö en liten fotoutställning om räddningsarbetet av Betjäntflygeln på Lindholmen.

Här visades bilder från Lindholmen, där de mäktiga riksråden Ture Jönsson Tre Rosor,  Bengt Oxenstierna och många andra betydelsefulla svenska personer bodde. Hit kom Carl von Linné, världsberömd botaniker, midsommarafton 1745 för att besöka tre ställen på Kållandsö; Läckö Slott, Stola Herrgård och Lindholmens slott. Då var slottet övergivet, men det som fascinerade Linné mest var det fantastiska badhuset. Kanske Sveriges första SPA?
I utställningen fanns en bild av hur man med hjälp av AI kan få en bildidé om hur det kan ha sett ut. Bilden är producerad av Ai-konstnären Karin Hamberg Sten.

Men idag är det Betjäntflygeln som står som vittne för den storslagna  barockanläggning som Lindholmens slott en gång var.

Utställningen är också ett rop på hjälp – Föreningen för bevarandet av Lindholmens betjäntflygel behöver hjälp med finansieringen. 

Föreningen för bevarandet av Lindholmens Betjäntflygel vill här framföra ett stort tack till Läcköstiftelsen för möjligheten att berätta om Lindholmens Betjäntflygel och föreningens arbete med att bevara den.

Tack!

Badhuset vid Lindholmen

I utställningen finns en bild av hur en Ai tror att det kan ha sett ut. Bilden är producerad av Ai-konstnären Karin Hamberg Sten.